Начало Контакти Процедури За нас Новини Видеа Партньори F.A.Q.
« обратно в процедури

Блефаропластика - оперативна корекция на клепачи

Трансконюнктивална и субцилиарна блефаропластика

Блефаропластиката или естетичната корекция на клепачите (горни или долни), е задължителна операция за разкрасяване и подмладяване още след 35-40-45 годишна възраст. Белезите на остаряване се проявяват по 2 начина: 1. с набръчкване и увисване на кожата или 2. с подуване, увисване и набръчкване.

1. Когато няма увеличаване на орбиталната мастна тъкан - т.нар. "херниации”- пролабираща мастна тъкан, набръчкването и увисване на кожата, загубата на еластичност са белези на остаряване на кожата и се коригират първоначално с ботулинов токсин и химическа блефаропластика(среден до дълбок химически пилинг). В по-късни стадии, когато кожата вече загуби цялостно еластичността си, се налага оперативно изрязване. За горните клепачи това става с S-образен разрез в областта на гънката на горния клепач. Белегът се губи в гънката. За долните клепачи - с разрез под миглите, също почти невидим.

2. Когато орбиталната мастна тъкан се увеличи и издува клепачите, могат да се образуват 2 пролабиращи мастни телца (херниации) на горния клепач (вътрешно и срединно), а на долния клепач - 3 (вътрешно, срединно и външно). На горния клепач външно е разположена слъзната жлеза и незапознати неспециалисти често я нараняват.
Операцията на долните клепачи може да се извърши с разрез отвътре на клепача без външен белег, което е за предпочитане, когато еластичността на кожата е запазена в по-млада възраст, при липса на увисване и при възможност за стягане на кожата допълнително с химически пилинг. Когато кожата е загубила еластичността си и е значително увиснала, изрязването става с разрез под миглите и със стягане на мускула. Тук се изискват изключителни познания на методи, тъй като изрязването на кожа дърпа ъгъла на окото надолу, получава се оголване на склерата отдолу и съхнене на окото, както при Майкъл Джаксън или т.нар. кръгли очи. Тегленето на ъгъла на окото надолу като при Хилари Клинтън. „Кръглите очи” (round eyes) се дължат на скъсяване на дължината на окото и теглене на долния клепач надолу с експозиране, оголване на бялото на окото (склерата) под ириса, водещо до съхнене и нужда от капки за очи (изкуствена сълза). Падналият ъгъл на клепача, както и оголването на склерата донякъде могат да се коригират с темпорален лифтинг (метод на д-р Сердев с лифтинг шевове) или с фиксиране на латералния кантус на окото (връзката на клепачите към орбитата), но скъсената дължина на окото не може да се коригира .


« обратно в процедури