Начало Контакти Процедури За нас Новини Видеа Партньори F.A.Q.

Галерия

преди
след
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ
« обратно в процедури

Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ

БЪРЗО, СТАБИЛНО, ВЕДНАГА, БЕЗ БЕЛЕЗИ И ОТСЪСТВИЯ. Операция в обедната почивка

Лифтинг на вежди без белези. БРАУ ЛИФТ

Това е една от основните операции на лицето в специалността „козметична (естетична) хирургия” и поради сложността й съгласно Наредба 6 на МЗ от 04.04.2008г. се извършва от квалифициран козметичен хирург.

В естетиката ъглите на лицето трябва да са насочени нагоре. Kогато контактуваме ние се гледаме в очите. Ъглите определят дали Вашето лице ще изглежда уморено, тъжно и остаряло (ъгли надолу – театрална „маска на трагедията”), или ще има радостно, свежо и младо излъчване (ъгли нагоре – театрална „маска на комедията”). Науката „естетика”, създадена от древните елини, остава непреходна. И днес е модерно веждите да се издигат странично нагоре и да достигат височина най-малко 1 см над горния ръб на орбитата. Много млади хора изглеждат сериозни и уморени, а очите им нямат излъчване. Това се дължи на ниската позиция странично на веждите, която е проблем не само при по-възрастните хора. Такава позиция може да бъде вродена или придобита.
Лифтингът на веждите повдига и ъгъла на очите и така ефектът е двоен.
Сред младежите и особено сред младите момичета, повдигнатите вежди им придават вид на модели и те се отличават по излъчването на очите. При остаряване лицето и веждите се отпускат странично надолу, поради свиване на костната система, атрофия на мускулатурата, удължаване на кожата със загуба на еластичност, които са основа за уморения, сериозен вид. Външните влияния, слънчевото ултравиолетово облъчване и тютюнопушенето допринасят за остаряване на кожата.

История на оперативните техники
Започва се с идеята, дали би могло чрез индиректно теглене на веждите отдалече през бикоронарен разрез от ухо до ухо да се повдигнат веждите, като се тегли цялото чело (фронтален лифтинг на лицето). Оказва се, че ефектът е недостатъчен. Първоначално се тегли кожа, но през 1972 г., след изследванията на френския хирург Тесие и екипа му, се установява, че кожата се разтегля още през първите 10 минути след операцията и не издържа на силите на теглене и тежестта на лицето. Оттогава вместо или заедно с кожата се изисква изтеглянето на здравата, неразтеглива суперфициална мускуло-апоневрозна система (СМАС). Отново ефектът не е значим, ако се тегли отдалече, т.е. цялото чело. За да стигне до веждите, Д-р Тесие въвежда субпериосталния лифтинг, като прерязва и отделя надкостницата в областта над веждите, за да освободи фиксацията им. Операцията е драстична, ефектът не оправдава травмата и белезите. Не се прилага при млади хора.

Темпоралният лифтинг е по-директен, но не достатъчно близо.
С ендоскопската хирургия вместо разрез от ухо до ухо се правят няколко разреза в окосмяването, но се запазва травмиращата техника с отлепване на тъканите и срязване на надкостницата. Фиксацията на шева става чрез винтове в костта на черепа или пробиване на V-образни ходове. Изисква се пълна анестезия и операцията продължава над час.
По-малка операция е директния лифтинг на веждите, при която се изрязва кожата над веждите, с желанието кожата да се скъси и повдигне веждите, но оставащите белези са неприемливи.
Много хирурзи не отчитат, че рязането и шиенето, колкото и добре да са извършени, не отговарят на желанията на пациентите за по-лека операция и бързо връщане към социалния живот, а при младите пациенти нито една от горепосочените операции не се препоръчва.

През 1994 г. д-р Сердев предложи транскутанните иглови методи на лифтинг шевове, при които кожата не се реже, а се използват само две точковидни перфорации в окосмяването на веждите, за да се прошие, повдигне и фиксира фасцията на веждите. При този метод не остават белези. Ефектът на повдигане е непосредствен, веждите остават подвижни и пациентите след операция могат да се върнат към ежедневието си. Благодарение на интернет и желанията на пациентите, този метод стана бързо световен хит. Касае се за зашиване на стабилни тъкани (подвижните тъканни слоеве) по-високо за неподвижни такива, като се използват само перфоративни точки на кожата, за да се въведат игловидните инструменти. Изисква се познаване на анатомията на тъканите по слоеве. Намесата е краткотрайна, може да се извърши в 2 посоки или да се оформят ъгли в зависимост от желанието или разбирането на пациентите за естетиката на лицето. На пациентите не се налага да остават в клиниката, тъй като се използва най-съвременна венозна и местна упойка, които не увреждат пациентите и свеждат рисковете от упойката до минимум.
Веднага след операцията страничният наблюдател трудно би забелязал на какво се дължи промяната, а точките са незабележими в окосмяването на веждите, дори и при липса на вежди или само наличие на татуировка.
Използват се конци, които се резорбират (стопяват се от тъканите), но бавно - за около 2 години, за да могат тъканите да зараснат на новото място (образуването на стабилно фиброзно срастване изисква от 6 до 18 месеца, след което шевът е ненужен). Конците за този метод са полуеластични - основно качество, изисквано за всички лифтинг шевове, поради това, че тъканите са под непрекъснато напрежение, движение от мимическата мускулатура, тежестта на лицето, гравитацията и ако конците са нееластични и монофиламентни, те действат като скалпел и прорязват тъканите. Конците съдържат и противовъзпалителен агент, което фактически изключва възможността от инфекции. Еластичността запазва и естествената подвижност на веждите.
Лифтинг шевовете революционизираха и промениха козметичната хирургия завинаги, защото могат да се поставят за кратко време и по всяко време, могат да допълват ефекта в съседни области и дори да се повтарят след време, без да изискват отсъствие от работа или социалната среда. Те получиха името „невидимият лифтинг”, „процедури в обедната почивка”, „по време на кафе паузата” или „уикенд процедури”. Тези авторски методи на д-р Николай Сердев придобиха огромно значение за пациенти, които образуват келоиди и хипертрофични цикатрикси (надигнати, грозни белези). При европеидната раса тези пациенти са по-малък процент, но азиатци, индийци, черната и цветнокожа раси страдат в голям процент от такива белези. Така хирургията, предложена от д-р Сердев, получи бързо световно признание. Със смесването на расите в световен мащаб, лифтинг шевовете придобиват все по-голямо значение.

д-р Сердев - Повдигане на вежди. Метод на Сердев.
Внимание!
Появиха се доста лоши копия на шевните лифтинг методи на д-р Сердев, наречени „свободни конци”, „руски конци” с кукички тип рибена кост, незавързани, а висящи заедно с лицето. Те не фиксират здрави тъкани, а се поставят в мастната тъкан, която не може да устои на теглене. Единственото им предимство е, че са лесни за прокарване под кожата от неспециалисти. Касае се за незавързани „конци” или „threads”, при които се поставя един конец тип рибена кост в мастната тъкан под кожата, без да се завързва, с цел кукичките да приближат 2 точки на кожата – напр. точка А и точка Б. Тъй като поставени близо до кожата, образуват видима линия на теглене, те се поставят малко по-дълбоко - в подкожната мастна тъкан, която не е стабилна. Тези методи се изпълняват предимно от дерматолози и лекари с не-хирургически специалности, за които анатомията в областта е трудна и предпочитат поставянето на висящи заедно с кожата конци като проста манипулация, макар и с много краткотраен ефект. Лошото е, че т.н. „руски конци” или „Аптос” са твърди, не се абсорбират от организма и остават за цял живот под кожата, гноят и се изместват под въздействието на мускулната дейност, а ваденето не е лесно, поради кукичките на конеца.


Повдигането на веждите изпъва и изглажда степенно кожата на горните клепачи. Често тази операция премахва или отлага нуждата от корекция на горните клепачи (блефаропластика) при възрастни пациенти. При изрязване кожата на горните клепачи, веждите се теглят надолу и могат да увисват още повече. Затова днес е задължително първо да се извърши лифтинг на веждите, а след това блефаропластика. Лифтингът на веждите е много важен за разкрасяване на млади пациенти, но става особено наложителен с напредване на възрастта.
Наши пациенти са хора от 18 до 70-80 годишна възраст, поради атравматичността и бързото възстановяване при тази техника.

Внимание!
Някои хирурзи твърдят, че лифтингите, както и лифтингът на веждите имат за цел опъване на бръчки. Това не е съвсем вярно, тъй като бръчките са следствие на мускулната дейност, a мускулната функция на този етап от медицината може да се блокира само с ботулинов токсин, при това временно за около 6 месеца.

Д-р Сердев обаче разработи и метод за трайно блокиране на набръчкването на глабелата, като по този начин се обезсмисля ползването на ботулинов токсин в тази област.

Следоперативно задължение на пациента е да се явява на насрочените прегледи!

Съгласно Наредба 6 на МЗ от 04.04.2008г. смесване на козметични операции с пластични операции на инфектирани рани и изгаряния в пластични, УНГ, ЛЧХ, дерматологични и др. клиники е нарушение на правилата за асептика и антисептика и е противопоказано.


« обратно в процедури